سمیت تدخینی و خواص ضد تغذیه‌ای اسانس رزماری روی شپشه آرد، Tribolium confusum

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسنده

گروه علوم گیاهی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی مغان، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران

چکیده

شپشه آرد (Tribolium confusum du Val) یکی از مهم­ترین سخت ­بالپوشان آفات محصولات انباری به­ خصوص دانه ­های غلات و آرد است. استفاده مکرر از آفت ­کش­ های شیمیایی در مدیریت حشرات آفت آثار ثانویه بیشماری مانند آلودگی محیط زیست، تهدید سلامتی انسان و موجودات غیرهدف و توسعه مقاومت آفات را در پی داشته است. در پژوهش حاضر، سمیت تدخینی و تاثیر ضد تغذیه­ ای اسانس رزماری روی حشرات کامل شپشه آرد بررسی شد. به­ دلیل ارتباط اجزای شیمیایی اسانس ­های گیاهی با خواص زیستی آن­ها، ترکیبات اسانس رزماری با استفاده از گاز کروماتوگرافی-طیف ­سنج جرمی بررسی شد. اسانس رزماری سرشار از ترکیبات ترپنی شامل مونوترپن­های هیدروکربنه (72/28 درصد)، مونوترپنوئیدها (03/57 درصد)، سسکوئی­ترپن­های هیدروکربنه (09/3 درصد) و سسکوئی­ترپنوئیدها (25/3 درصد) بود. غلظت 5/73 میکرولیتر بر لیتر هوا از اسانس موجب تلفات 0/90 درصدی آفت بعد از 24 ساعت شد که طی 48 ساعت تا 100 درصد نیز افزایش پیدا کرد. استفاده از مقادیر LC40 و LC50 24 ساعته اسانس رزماری (به­ ترتیب برابر با 7/26 و 5/35 میکرولیتر بر لیتر هوا) باعث کاهش شاخص ­های تغذیه­ ای آفت شامل شاخص مصرف، نرخ مصرف نسبی و نرخ رشد نسبی بعد از 5 و 10 روز شد. همچنین، شاخص بازدارندگی تغذیه ­ای مقادیر بیان ­شده به ­ترتیب 7/40 و 9/45 درصد بعد از پنج روز و 4/53 و 5/59 درصد بعد از 10 روز برآورد شد. بنابراین، اسانس رزماری می ­تواند به­ عنوان یکی از عوامل در دسترس و کارآمد در مدیریت شپشه آرد برای انجام پژوهش­ های تکمیلی معرفی شود.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Fumigant toxicity and antifeedant effects of rosemary essential oil against the flour beetle, Tribolium confusum

نویسنده [English]

  • Asgar Ebadollahi
Department of Plant Sciences, Moghan College of Agriculture and Natural Resources, University of Mohaghegh Ardabili, Ardabil, Iran
چکیده [English]

The flour beetle (Tribolium confusum du Val) is one of the most important coleopteran pests on stored products, especially cereal grains and flour. Frequent application of chemical pesticides in insect pest management has resulted in numerous side effects such as environmental contamination, threat to human health and non-target organisms, and the development of pest resistance. In the present study, the fumigant toxicity and anti-nutritional effects of rosemary essential oil on flour beetle adults were investigated. Due to the relationship between the chemical compositions of essential oils with their biological effects, the compounds of rosemary essential oil were studied by gas chromatography-mass spectrometry. Rosemary essential oil was rich in terpenic compounds, including the hydrocarbon monoterpenes (28.72%), monoterpenoids (57.03%), hydrocarbon sesquiterpenes (3.09%), and sesquiterpenoids (3.25%). The concentration of 73.5 µl/l air of essential oil caused 90.0% mortality of the pest after 24 h, which was increased to 100% by 48 h. The use of 24-h LC40 and LC50 values of essential oil, respectively equal to 26.7 and 35.5 µl/l air, reduces the nutritional indices of the pest, including consumption index, relative consumption rate, and relative growth rate after 5 and 10 days. In addition, the feeding deterrence index of the mentioned values was estimated at 40.7 and 45.9% after 5 days and 53.4 and 59.5% after 10 days, respectively. Therefore, rosemary essential oil can be introduced as one of the available and efficient agents in the management of flour beetle for further research.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Antifeedant activity
  • flour beetle
  • rosemary essential oil
  • terpenic compounds
  • toxicity

مقالات آماده انتشار، پذیرفته شده
انتشار آنلاین از تاریخ 26 فروردین 1403
  • تاریخ دریافت: 01 اسفند 1402
  • تاریخ بازنگری: 19 فروردین 1403
  • تاریخ پذیرش: 25 فروردین 1403