اثرات امولسیون سیر و دماهای پایین در کنترل شپشه‌ قرمز آرد Tribolium castaneum (Col.: Tenebrionidae)

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 گروه گیاه‌پزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه یاسوج، یاسوج، ایران

2 سازمان حفظ نباتات استان فارس، شیراز، ایران

چکیده

حفاظت از محصولات کشاورزی انبار شده در برابر حمله‌ آفات، همواره به‌عنوان یکی از مشکلات اصلی جوامع بشری مطرح بوده است. با توجه به مشکلات ناشی از به­کارگیری حشره‌‌کش‌های شیمیایی، اولویت اصلی در مدیریت آفات انباری، یافتن جایگزین‌های مناسب برای این ترکیبات می‌باشد. در پژوهش حاضر، اثرات کشندگی عصاره‌ روغنی سیر (سیرینول®) و دماهای صفر و دو درجه سلسیوس در بررسی‌های جداگانه و تلفیقی روی حشرات بالغ شپشه‌ قرمز آرد Tribolium castaneum (Herbst) مورد ارزیابی قرار گرفت. بررسی‌ها­ی اثرات کشندگی عصاره‌ روغنی سیر در قالب طرح آماری کاملاً تصادفی و در شرایط آزمایشگاهی با دمای 1±27 درجه سلسیوس، رطوبت نسبی 5±65 درصد و تاریکی کامل انجام پذیرفت. بر مبنای تجزیه‌ پروبیت نتایج به‌دست آمده، مقدار LC50  سیرینول® بعد از گذشت 24، 48 و 72 ساعت برای حشرات بالغ  T. castaneum به‌‌ترتیب برابر با 61/71، 96/66 و 20/61 میکرولیتر بر لیتر محاسبه شد. مدت زمان لازم برای از بین بردن 50 درصد حشرات مورد مطالعه (LT50) در دماهای صفر و دو درجه‌ سلسیوس نیز به‌ترتیب برابر با 17/82 و 15/107 ساعت به‌دست آمد. در تیمارهای تلفیقی، میزان تلفات حشرات مورد مطالعه در دو حالت استفاده از غلظت LC50 سیرینول® و قرارگیری حشرات بالغ به‌مدت 24، 48، 72، 96 و 120 ساعت در دمای صفر درجه سلسیوس و قرارگیری حشرات بالغ در دمای صفر درجه سلسیوس به‌مدت 82 ساعت و تیمار با غلظت‌های 60، 65، 70، 75 و 80 میکرولیتر بر لیتر سیرینول® مورد مطالعه قرار گرفت. نتایج به‌دست آمده نشان داد که امولسیون روغنی سیرینول® و دماهای پایین مورد مطالعه قادر به ایجاد تلفات در جمعیت حشرات بالغ شپشه قرمز آرد می‌باشند. علاوه بر این، استفاده تلفیقی از این روش‌ها نیز تأثیر مطلوبی در کاهش جمعیت حشرات مورد مطالعه داشت. یافته­های ارائه شده در این پژوهش می­تواند به‌منظور کاهش اثرات نامطلوب سموم شیمیایی در برنامه­های مدیریتی شپشه­ قرمز آرد مورد استفاده قرار گیرد.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Effects of garlic emulsion and low temperature in control of red flour beetle Tribolium castaneum (Col.: Tenebrionidae)

نویسندگان [English]

  • F. Nasrollahi 1
  • M. Ghane-Jahromi 1
  • A. Sedaratian-Jahromi 1
  • H. Sahraeian 2
1 Department of Plant Protection, Faculty of Agriculture, Yasouj University, Yasouj, Iran
2 Plant Protection Organization of Fars Province, Shiraz, Iran
چکیده [English]

Protecting stored products from pest’s attacks has been often as one of the most important concerns of human societies. Regarding adverse effects of chemical insecticides, main priority in management programs of stored product pests is to find safe alternatives. In the present study, insecticide effects of garlic emulsion (Sirinol®) and low temperatures of 0 and 2 °C in the independent and integrated assays on the adult stage of red flour beetle Tribolium castaneum (Herbst) was evaluated. A completely randomized design was conducted to accomplish the experiments at 27±1 °C, R.H. of 65±5%, and darkness. Based on the results obtained from probit analyses, the LC50 values for Sirinol® on T. castaneum after 24, 48, and 72 h. were estimated as 71.61, 66.96, and 61.20 μl/l, respectively. The time required for temperatures of 0 and 2 °C to kill 50% of T. castaneum (LT50) were calculated as 82.17 and 107.15 h., respectively. In integrated assays, mortality of T. castaneum in two conditions of using LC50 of Sirinol® and exposure to low temperature of 0 °C for 24, 48, 72, 96, and 120 h. and exposure to 0 °C for 82 h. and treatment with concentrations 60, 65, 70, 75, and 80 μl/l of Sirinol®, were evaluated. The results obtained revealed that both garlic emulsion and low temperature caused considerable mortality in population of T. castaneum. Furthermore, integrated treatments had also reliable effects on this pest. The findings of present study could be so helpful for reducing adverse effects of chemical pesticides in the integrated management of red flour beetle.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Herbal pesticides
  • Integrated effects
  • Interactions
  • Physical control
  • Stored product pests
Amiri-Besheli, B. 2009. Toxicity evaluation of Tracer, Palizin, Sirinol, Runner and Tondexir with and without mineral oils on Phylocnistis citrella Stainton. African Journal of Biotechnology 8(14): 3382-3386.
Atta, B., Rizwan, M. and Sabir, A. M. 2020. Damage potential of Tribolium castaneum (Herbst) (Coleoptera: Tenebrionidae) on wheat grains stored in hermetic and non-hermetic storage bags. International Journal of Tropical Insect Science 40: 27-37.
Chen, B. and Li, L. S. 2002. Biological control measures for insect pests of stored products: current status and perspectives. Journal of Plant Protection 29(3): 272-278.
Dal Bello, G., Padin, S., Lopez Castra, C. and Fabrizio, M. 2001. Laboratory evaluation of chemical biological control of rice weevil Sitophilus oryzae L. in stored grain. Journal of Stored Product Research 37: 77-84.
Fields, P. G., Xie, Y. S. and Hou, X. 2001. Repellent effect of pea Pisum sativum fractions against stored- product insect. Journal of Stored Product Research 37: 359-370.
Ghane-Jahromi M., Pourmirza A. A. and Safaralizade, M. H. 2013. Studies on repellency of Sirinol on Tribolium castaneum (Herbst) (Col.: Tenebrionidae) and Oryzaephilus surinamensis (L.) (Col.: Cucujidae) with three exposure methods under laboratory conditions. Journal of Plant Protection (Agricultural Science and Technology) 27(2): 192-199.
Ghane-Jahromi, M., Pourmirza, A. A. and Safaralizadeh, M. H. 2012. Repellent effect of Sirinol (garlic emulsion) against Lasioderma serricorne F. (Col.: Anobiidae) and Tribolium castaneum Herbst (Col.: Tenebrionidae) by three laboratory methods. African Journal of Biotechnology 11: 280-288.
Ghasemzaddeh, S., Pourmirza, A. A., Safaralizadeh, M. H., Maroufpoor, M. and Ahmadi, S. 2011. Combination of microwave and cold storage for control of Oryzaephilus surinamensis (Col.: Silvanidae) and Sitophilus oryzae (Col.: Curculionidae). Egyptian Academic Journal of Biological Sciences 3(1): 43-50.
Heidari, N., Sedaratian-Jahromi, A. and Ghane-Jahromi, M. 2016. Possible effects of Ultraviolet ray (UV-C) on biological traits of Callosobruchus maculatus (Col. Chrysomelidae). Journal of Stored Products Research 69: 91-98.
Ho, S. H., Koh, L., Ma, Y., Huang, Y. and Sim, K. Y. 1996. The oil of garlic, Allium sativum L. (Amaryllidaceae), as a potential grain protectant against Tribolium castaneum (Herbst) and Sitophilus zeamais Motsch. Journal of Postharvest Biology and Technology 9: 41-48.
Isman, M.B. 2000. Plant essential oils for pest and disease management. Journal of Crop Protection 19: 603-608
Jbilou, R., Ennabili, A. and Sayah, F. 2006. Insecticidal activity of four medicinal plant extracts against Tribolium castaneum Herbst (Coleoptera: Tenebrionidae). African Journal of Biotechnology 5(10): 936-940.
Keita, S. M., Vincent, C., Schmidt, J. P. and Arnason, J. T. 2001. Insecticidal effects of Thuja occidentalis (Cupressaceae) essential oil on Callosobruchus maculatus (Coleoptera: Bruchidae). Canadian Journal of Plant Science 81(1): 173-177.
Kim, S., Park, C., Ohh, M. H., Cho, H. C. and Ahn, Y. J. 2003. Contact and fumigant activity of aromatic plant extracts and essential oils against Lasioderma serricorne (Coleoptera: Anobiidae). Journal of Stored Products Research 39(1): 11-19.
Locatelli, D. P., Papale, G. and Daolio, E. 2001. Evaluation of the resistance to low temperatures of the pyramids: Ephestia kuehniella Z., Ephestia cautella Wlk, Plodia interpunctella Hub. and Corcya vephalonica Stainton. Bolletin of Zoologia Agrariae Bachicolatura 22(1): 17-30.
Loth, S. M., Elice, N.L., Shazia, O. W. M. R. and Robert, N. M. 2007. Effectiveness of local botanicals as protectants of stored beans Phaseolus vulgaris L. against Bean Bruchid Zabrotes subfaciatus Boh (Genera: Zabrotes. Family: Bruchidae). Journal of Entomology 4: 210-217.
Mason, L. J. and Strait, C. A. 1998. Stored product integrated pest management with extreme temperatures. CRC Press, 37 p.
Mignon, J., Haubruge, E. and Gaspar, C. H. 1996. Influence of thermal acclimation on the survival of Sitophilus granarius L. and Oryzaphilus surinamensis L. at low temperature. Netherland Journal of Zoology 46(4): 317-325.
Neven, L. G. 2003. Physiological effect of physical post-harvest treatments on insects. Horticulture Technology 13: 272-275.
Papachristos, D. P. and Stamopoulos, D. C. 2002. Toxicity of vapors of three essential oils to the immature stages of Acanthoscelides obtectus Say (Coleoptera: Bruchidae). Journal of Stored Products Research 38: 365-373.
Rahman, M. M. and Schmidt, G. H. 1999. Effect of Acorus calamus L. (Aceraceae) essential oil vapours from various origins on Callosobruchus phaseoli (Col.: Bruchidae). Journal of Stored Products Research 35: 285-295.
Rahman, G. M. and Motoyama, N. 2000. Repellent effect of garlic against stored product pests. Journal of Pesticide Science 25(3): 247-252.
Rahmani, H., Movahedi Fazel, M., Alamshahi, T. and Safarolahi, M. 2011. Efficacy of powder from Allium sativum L. against Tribolium confusum Jacquelin du Val. 2nd Iranian Pest Management Conference, 14-15 September 2011, Shahid Bahonar University of Kerman, Kerman, Iran.
Rees, D. 2007. Insects of Stored Products. CSRIO Publishing, 181 pp.
Riebeiro, B. M., Guedes, R. N. C., Oliveira, E. E. and Santos, J. P. 2003. Insecticide resistance and synergism in Brasilian populations of Sitophilus zeamais (Coleoptera: Curculionidae). Journal of Stored Product Research 39: 21-31.
Robertson, J. L., Russell, R. M., Preisler, H. K. and Savin, N. E. 2007. Bioassay with Arthropodes. CRC Press, 199 pp.
Salha, H., Kalinovic, I., Ivezic, M., Rozman, V. and Liskam, A. 2007. Application of low temperatures for pests control in stored maize. http://161.53.18.95:2020/resource/articleProceedings/508714.
Tapondjou, L. A., Adler, C., Fontem, D. A., Bouda, H. and Reichmuth, C. 2005. Bioactivities of Cymol and essential oils of Cupressus sempervirens and Eucalyptus saligna against Sitophilus zeamais Motschulsky and Tribolium confusumdu val. Journal of Stored Products Research 41: 91-102.