%0 Journal Article %T بررسی اثر کشندگی جدایه‌های قارچ بیمارگر‌Metarhizium anisopliae روی پوره سن دوم شته فندق Myzocallis coryli %J تحقیقات آفات گیاهی %I دانشگاه گیلان %Z 2322-2409 %A آقازاده, رعنا %A زرگران, محمدرضا %A آرمیده, شهرام %A رزمی, مهدی %D 2022 %\ 05/22/2022 %V 12 %N 1 %P 15-25 %! بررسی اثر کشندگی جدایه‌های قارچ بیمارگر‌Metarhizium anisopliae روی پوره سن دوم شته فندق Myzocallis coryli %K شته فندق %K فندق %K قارچ بیمارگر حشرات %K مهار زیستی %R 10.22124/iprj.2022.5605 %X بیشترین خسارت وارده به محصول فندق ناشی از آفات است. شته فندق Myzocallis coryli Goetze یکی از آفات مهم این محصول است. هدف از انجام این پژوهش استفاده از روش مهار زیستی بر پایه قارچ‌های بیمارگر حشرات در شرایط آزمایشگاهی و صحرایی بود. در این بررسی از چهار جدایه DEMI001، IRAN 715C­، M14 و V245 قارچ Metarhizium anisopliae (Metsch) برای بررسی اثر کشندگی روی پوره سن دوم شته فندق M. coryli در شرایط آزمایشگاهی (1±25 درجه سلسیوس، رطوبت نسبی 5±65 درصد و دوره نوری 16:8 ساعت تاریکی: روشنایی) و صحرایی (3±30 درجه سلسیوس، رطوبت نسبی 6±55 درصد و دوره نوری 14:10 ساعت (تاریکی: روشنایی)) استفاده شد. به­منظور ارزیابی سمیت چهار جدایه، از شاخص غلظت کشنده پنجاه ‌درصد جمعیت (LC50) با استفاده از برنامه پروبیت در نرم‌افزار SPSS v.21 استفاده شد. نتایج LC50 حاصل از تأثیر جدایه­‌های DEMI001، IRAN715C، M14 و V245 روی پوره سن دوم شته فندق در شرایط آزمایشگاه به­ترتیب 106×51/0، 106×3، 106×31/0 و 106×11/1 (اسپور در میلی‌لیتر) و در شرایط صحرایی 106×50/0، 106×81/1، ­­106×43/0 و 106×50/1 (اسپور در میلی­لیتر) به دست آمد. نتایج این بررسی نشان داد جدایه M14 روی پوره سن دوم فندق بسیار مؤثر بوده و هم­چنین، برای کنترل مرحله پورگی شته در شرایط صحرایی به غلظت بالاتری از سوسپانسیون قارچی در مقایسه با شرایط آزمایشگاهی نیاز است. در بررسی اثر تلفیقی جدایه­ها، اثر افزایشی و هم­افزایی مشاهده نشد. %U https://iprj.guilan.ac.ir/article_5605_fa7caecbddfa4959076ae6211a10fdd2.pdf